الکترود گرافیتی 

گرافیتی وسیله ای رسانا است که جریان الکتریسیته را از خود عبور می دهد. این قطعه هادی برای عبور جریان الکتریسیته در مقیاس بالا استفاده می شود. کاربرد مهم الکترودهای گرافیتی در عبور جریان برق در کوره های قوس الکتریکی است. روش کوره قوس الکتریکی یکی از روش های تولید فولاد است که در واحدهای تولیدی فولاد بکار می رود. در ایران تولید الکترود گرافیتی وجود ندارد، لذا نیاز کشور به این ماده از طریق واردات تامین می شود. انواع روش های تولید فولاد همانند روش کوره بلند و روش کوره خالص با آلودگی زیست محیطی همراه است.

 

تولید فولاد در کوره های قوس الکتریکی به دلیل عدم ایجاد آلودگی سازگار با محیط زیست بوده و به عنوان یک سوخت پاک محسوب می شود. الکترودهای گرافیتی به عنوان قطعه اصلی در عبور جریان الکتریسیته در این کوره ها نقش مهمی دارند. همچنین نقش مصرفی داشته و نیاز به تعویض دارند. از این رو تهیه و خرید الکترود گرافیتی یکی از نیازهای واحدهای تولید کننده فولاد بشمار می آید. تا کنون به دلیل محدودیت های موجود امکان تولید آن در داخل کشور وجود نداشته است.

تکنولوژی تولید کک سوزنی در اختیار چندین کشور محدود در جهان مانند آمریکا، آلمان، ژاپن و چین است. این کشورها در انتقال تکنولوژی تولید کک سوزنی به سایرین سخت گیر هستند. در ادامه به بررسی و تشریح فرآیند تولید و کاربرد الکترودهای گرافیتی می پردازیم.

 

الکترود گرافیتی در سه نوع HP، RP و UHP تولید و عرضه می شود. انواع الکترودهای گرافیتی برای انتقال جریان برق در کوره های قوس الکتریکی استفاده می شوند با این حال الکترود نوع HP با قابلیت عبور جریان الکتریسیته بالا جهت انجام عملیات ریخته گری و الکترود نوع UHP در کوره های پاتیلی و تحت جریان الکتریسیته بسیار بالا بکار می رود. قطر الکترودهای گرافیتی از ۱۰۰ میلی متر تا ۷۰۰ میلی متر متغیر است. البته در برخی واحدهای تولید کننده، قطر الکترودها از ۲۰۰ میلی متر به بالا است.

لازم به ذکر است که شرکت اکسین فرآیند پارس یکی از واردکنندگان اصلی این ماده استراتژیک است و نماینده انحصاری برند KNX در ایران می باشد.

همچنین این شرکت امکان تأمین و واردات الکترود گرافیتی از برندهای Fangda, Kfcc,… را به صورت مستقیم و بدون واسطه با قیمت رقابتی را نیز دارد.